Klarnette Karşılaşılan Temel Sorunlar |
Klarnet Çalarken Karşılaşılan Temel Sorunlar |
Klarnetin Tonu Net Değil Veya Akordu Bozuk
Klarnetin güderileri deforme olmuşsa ve klarnet hava kaçırıyorsa, klarneti tamir için tamirciye götürün.
➞ Asla tuşlara aşırı baskı uygulamayınız. Ayrıca, aleti kutusuna yerleştirirken üzerine herhangi bir şeyin konulmadığından emin olunuz
Gövdede çatlama olursa, klarneti tamiri için garantisi varsa garantiye yoksa tamirciye götürün.
➞ Sıcaklık veya nemdeki ani değişiklikler çatlamaya neden olabilir. Aleti doğrudan sıcak veya soğuk havaya maruz bırakmayınız.
Klarnet Bağlantı Noktaları Çok Sıkı Veya Gevşek
Bağlantı çok sıkı ise, bağlantı mantarına az miktarda mantar yağı sürünüz. Bağlantı hala çok sıkı ise, dişi tarafına da biraz mantar yağı uygulayınız.
➞ Sıcaklıktaki ve/veya nemdeki değişiklikler mantarın genleşmesine veya büzülmesine sebep olarak bağlantıların yazın sıkı, kışın ise gevşek olmasına sebep olabilir. Çalmayı bitirdikten sonra, aleti kutusundan sakladığınızdan emin olunuz; dışarıda bırakmayınız.
Bağlantı mantarı yırtılırsa, aleti tamir için bayinize götürünüz.
➞ Mantar yağının uygun şekilde uygulanması mantarın yırtılmasına karşı biraz koruma sağlar. Ancak, mantar yırtılırsa, aleti tamir için bayinize götürünüz.
Klarnet Tuşları Sert Veya Hareket etmiyorYay yerinden çıkmışsa, yayı tekrar yerine takmak sorunu giderebilir.
➞ Yayı yerine takarken bükmemeye dikkat ediniz. Aletin bakımı sırasında veya aleti bezle silerken yaylar yerinden çıkabilir. Lütfen dikkat ediniz.
Tuşlar bükülürse, aleti tamir için bayinize götürünüz.
➞ Aleti düşürmek, aletin üstünde bir nesne varken kutuyu kapatmak gibi, alete aşırı kuvvet uygulamayınız. Ayrıca, aleti çaldıktan sonra kutusuna yerleştiriniz. Bu esnada, kutunun içinde tuşlara baskı yapacak herhangi bir nesne olmadığından emin olunuz. Aleti monte ederken, tuşlara gereksiz baskı uygulamamaya dikkat ediniz. Performans sırasındaki veya pratik yaptınız zamanki aralarda aleti elinizden bırakmayınız.
Klarnet Tuşları GürültülüYağsız ve kuru olan tuşlara tuş yağı uygulayınız ve gevşemiş vidaları sıkınız.
➞ Aşınmayı önlemek için ayda bir tuş yağı uygulayınız (her noktaya 1-2 damla). Ayrıca, ağaçtan yapılmış nefesli çalgıların çok sayıda küçük vidası bulunduğundan, vidaları gevşeklik bakımından kontrol ediniz ve gerekirse, sıkınız.
Tuşlardaki mantar veya keçe düşmüş veya yırtılmış. Alet, tuşların gövdeye veya diğer tuşlara temas etmesine sebep olacak şekilde bir darbe almış olabilir. Bu durumda, tamir için aleti bayinize götürünüz.
➞ Mantarların veya keçelerin düşmesini önlemek için alete dikkat ediniz. Aleti çaldıktan sonra, kutusunda saklayınız. Ayrıca, alete veya tuşlara aşırı baskı uygulanmasını önlemek için performans sırasındaki veya pratik yaptınız zamanki aralarda aleti elinizden bırakmayınız.
Son Olarak Bir Kaç Tavsiye
■ Ayda Bir veya İki Kez Yapılan Bakım ● Ton deliklerindeki ve tuşların aralarındaki boşluklardaki kiri temizlemek için bir ton deliği temizleyicisi (ayrı satılır) kullanınız
* Parçaları bükmemeye dikkat ediniz. * Pedlere zarar vermemeye dikkat ediniz.
Tuş mekanizmasına az miktarda tuş yağı (ayrı satılır) uygulayınız daha sonra yağın eşit şekilde dağılması için tuşları hareket ettiriniz.
* Çok fazla yağ uygulamayınız. * Tuş yüzeylerindeki yağı tamamen temizleyiniz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder