Klarnet Beki
Klarnetin kalbi bektir. Aldığımız ses yani nefes ilk olarak klarnetin bu parçasına uğrar. Ses bek ve kamış arasından titreşim yoluyla klarnete iletilmesiyle oluşur. Kamış ve klarnetin arasından geçer. Bu durumda da bekin açıklığı son derece önemlidir. Bekler iki çeşit olarak kullanılır.
- Kapalı Bek
- Açık Bek
Kapalı bek, kamışın beke yerleştirildiğinde kamış ile bekin uç bölgesinin arasındaki eğimin az olmasıdır. Klasik müzik icracılarının tercih ettiği bir bektir. Üflemesi açık beke göre daha kolaydır ama ses diğerine göre daha güçsüzdür. Bir diğer dezavantajı ise kamış ile bek arasındaki mesafenin az olmasından dolayı dudak hareketlerinin kısıtlı olmasıdır. Dolayısıyla dudak hareketlerinde icracıyı kısıtlamaktadır ve farklı teknikleri uyguluyamamaktadır. Örneğin vibrato tekniği gibi...
Açık bek, kamışın beke yerleştirildiğinde kamış ile bekin uç bölgesinin arasındaki eğimin fazla olmasıdır. Bu bekleri çoğunlukla Balkan ve Türk icracıları kullanmaktadır. Batıda jazz, blues gibi tarzları icra edenlerde buna dahildir. Açık bekin en büyük avantajı bek ve kamış aralığının fazla olmasından dolayı dudak hareketlerini özgürce kullanabilmemizdir. Dezavantajı ise açıklığın fazla olması sebebiyle fazla nefes harcamaya sebep olur.
Klarnete ilk başlayan birisi kapalı bir bekle sazı çalmaya başlamalıdır. Çünkü daha az yorucu bir bektir. Daha sonrasında bu bekte rahat çalmaya başlayan kişiler açıklığı artırarak bek değişikliği yapabilirler.
Bekin bir diğer önemi de şöyle anlatılabilir;' Sibemol klarnetle Türk müziği çalınmaz' gibi bir söylem vardır. Bu söylem son derece yanlıştır. Sadece tonu daha Batı bir tondur. Açık bir bekle istenilen Türk müziği yapılabilir.
Soru ve Görüşlerinizi Yorum Bölümden Sorabilirsiniz.
Facebook : http://www.facebook.com/klarnethane
Twitter : http://twitter.com/klarnethane
İnstagram : http://www.instagram.com/klarnethane/
Youtube : http://www.youtube.com/klarnethane
Sosyal Medya'dan Bizi Takip Etmeyi Unutmayın Bilgisiz Kalmayın
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder