Klarnet Çeşitleri |
Klarnet nasıl bir müzik aletidir?
Adını Latince clarus sözcüğünden alan klarnet, 1690 yılında Nürnbergli çalgı yapımcısı Johann Christoph Denner tarafından bulundu.
O dönemde Fransa’da şalümo (chalumeau) adıyla tek oktavlık ilkel bir türü kullanılıyordu ancak Denner’ın keşfinden sonra değişik isimlerle farklı türleri yapıldı.
19. yüzyıl Alman müzikçilerinden Theobald Boehm’in flüte benzeyen perdeler eklemesiyle bugünkü biçimini aldı.
Gövdesi silindir şeklinde olan klarnet; ağızlık, fıçı, kalak, üst ve alt gövde olmak üzere 5 parçadan oluşur.
Ağızlık (bek), ağzın içinde kalan ve sesin çıkışını sağlayan bölümdür. Çıkan tonun kalitesi üzerinde önemli rolü olan ağızlığın açık ve kapalı olmak üzere 2 çeşidi vardır.
Fıçı (barel), üst gövde ile ağızlık arasındadır. Akort yapılabilmesi için gereklidir. Kalak kısmı obuanınkinden daha geniştir ve ağızlık üzerine takılır. Ses buradan çıkar.
Sağ el yukarıda, sol el ise aşağıda tutularak çalınan klarnetin ses genişliği yaklaşık 4 oktavdır.
Klarnet çeşitleri
4 çeşit klarnet vardır. Boyutlarına göre küçükten büyüğe sıralanışı şu şekildedir:
- Küçük Klarnet (Mi b)
- Büyük Klarnet (Si b)
- La klarnet
- Bas Klarnet (Si b)
Klarnet senfonik orkestraların, bando ve caz topluluklarının en önemli üyelerinden birisidir. Orkestraların vazgeçilmez solo çalgılarından olan klarnet, duru ve çekici bir ses rengine sahiptir.
Alıntı: www.uzmantv.com
KLARNET KURSLARI- KLARNET SATIŞ- KLARNET TAMİR- KLARNET PARÇALARI- KLARNET AKSESUARLARI-KLARNET HOCALARI- KLARNET MAKAMLARI- KLARNET NOTALARI
Alıntı: www.uzmantv.com
KLARNET KURSLARI- KLARNET SATIŞ- KLARNET TAMİR- KLARNET PARÇALARI- KLARNET AKSESUARLARI-KLARNET HOCALARI- KLARNET MAKAMLARI- KLARNET NOTALARI
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder